Olbecon ontzorgt met prefab

Olbecon ontzorgt met prefab

Olbecon levert prefab vloeren en wanden voor woningen en utiliteitsgebouwen, die naast betaalbaar ook circulair en duurzaam zijn. Onder de bezielende leiding van eigenaar-directeur Johan Oltvoort ontwikkelde het bedrijf daartoe enkele concepten zoals Olcas en Bloqz op maat voor de aannemer van kleinere projecten.

Johan Oltvoort: “We bieden concepten aan waarin we minimaal als bouwpakket betonwanden, vloeren en de installatie leveren. De aannemers van hun kant organiseren de montage, afwerking, de trappen, kozijnen en zo leveren zij een complete woning. Wil de klant dat we de woning volledig bouwen en sleutel op de deur afleveren, dan kan dat ook.”

Je zit al langer dan 35 jaar in het beton. Je was verkoper, verkoopleider, directeur en nu geruime tijd eigenaar van je eigen bedrijf. Heb je altijd geweten welk pad te bewandelen?
J.O.: “Weten wat je wil vind ik erg belangrijk, ja. Dat brengt je altijd verder. Ook nu. Ik wil naar een systematiek toe werken waardoor een constructeur of architect niet telkens opnieuw het wiel moet uitvinden, maar dat hij kan putten uit een databank met oplossingen. Zo stellen wij ons als doel de engineeringsfase zo kort en efficiënt mogelijk te maken, niet alleen voor de utiliteitsbouw, zoals we dat hebben gedaan voor ons eigen kantoor, maar zeker ook voor woningen.”

Prefab brengt jullie mooie ideeën in praktijk?
J.O.: “Ken je de managementgoeroe Simon Sinek? De kern van zijn betoog luidt: Why? ‘Start met het waarom!’ Mensen weten wat ze doen, een deel van hen weet hoe ze het doen, maar slechts weinigen weten waarom zij het doen. Onze ‘Why’ luidt: “Omdat bouwen makkelijker kan”. Dat ene regeltje is de inspiratiebron en de norm waaraan wij ons meten. Alles in ons assortiment is erop gericht het de klant makkelijk te maken het juiste te kiezen voor zijn project: kanaalplaatvloeren*, breedplaatvloeren**, voorgespannen ribbenvloeren, balken en broodjesvloeren*** en diverse typen wanden. En omdat een bouwer niet alleen prefab nodig heeft, leveren we ook alle andere producten op dezelfde manier: één aanspreekpunt voor advies, prijs, engineering en logistiek. De klant hoeft niet naar verschillende partijen om zijn bouwwerk mooi in prefab te kunnen uitvoeren. Dat ontzorgen van onze klanten zit ingebakken in onze visie.”

Uit het Nederlands-Vlaams woordenboek:
*Welfsels
**Predallen
***Potten- en balkenvloeren

“De klant hoeft niet naar verschillende partijen om zijn bouwwerk mooi in prefab te kunnen uitvoeren.”

Johan Oltvoort

Eigenaar-directeur, Olbecon nv

Johan Oltvoort woont met vrouw en kinderen in Barneveld, Nederland. Zijn professionele leven draait sinds 1986 geheel rond beton. Eerst was hij verkoper, vervolgens verkoopleider, directeur, mede-eigenaar bij Echo-Streek en nu volledig directeur-eigenaar van Olbecon. “We werken hier met vijfentwintig mensen heel plezierig samen om de bouw makkelijker te maken voor onze klanten.”

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan… dat geldt ook voor het milieu?
J.O.: “Tuurlijk. Kijk, we gaan zoveel mogelijk circulair bouwen, dus neem je de levensduur van verschillende producten mee in rekening. Een constructie kan wel 200 jaar meegaan maar de installatie, die men daar in Nederland toch nog altijd graag in geïntegreerd ziet, gaat misschien maar 20 jaar mee. Dat is een probleem, hé. Daarom zijn we er voorstander van om het constructieve en het installatietechnische te scheiden. Je krijgt daardoor een afwerklaag die wat dikker is dan we gewend zijn, omdat je er de installatie in aanbrengt, maar dat heeft wel het voordeel dat je een versleten of verouderde installatie kan vervangen zonder aan de constructie te moeten raken. Installateurs doen weer lachend hun werk, want zij kunnen gewoon hun leidingen leggen waar het moet.” 

Jullie werken vanuit een nieuw bedrijfsgebouw dat jullie zelf bouwden en waarbij jullie zowat alles toepasten wat jullie ook aan de klanten adviseren.
J.O.: “We wilden eerst en vooral een gebouw waarin het fijn werken en vertoeven is. Ons vorige pand was van 1997.  Het was een kind van zijn tijd. Was het buiten 25 graden, dan werd het binnen 30 graden. Er zat geen airco in. Tja, het had zijn tijd gehad. Het klopte niet meer met de waarden die we vandaag zelf uitdragen. Olbecon kan de mensen toch niet adviseren over betonkernactivering, om je betonconstructie te gebruiken als buffer voor warmte en koude, terwijl je in je kantoor zit te puffen omdat het te warm is! Ik wilde een kantoor waarin al onze argumenten en adviezen vervat zitten. Dus zie je hier een warmtepomp en 80 zonnepanelen op het dak. We hebben een bron, 90 meter diep, waar we de warmte en koude opslaan. We regelen de temperatuur in onze ruimtes via de begane grond, het plafond en het dak. En dat werkt! Het is hier zeer aangenaam. We zijn blij met ons kantoor. Ook aan de buitenkant is het een showroom van wat we kunnen met prefabbeton: we werkten onder andere met ECO-strips en met Reckli-matten in de kist, die de buitenzijde van de sandwichelementen voorzag van een rietstructuur.

Een showcase van hoe Olbecon de klant ontzorgt.
J.O.: “Inderdaad. De kelderwanden, de kolommen in de kelder, de betontrappen, de kolommen op de begane grond en verdieping, de voorgespannen T-liggers, de kanaalplaatvloeren voor de kelder, beganegrond, verdieping en dak al deze elementen hebben wij niet alleen geleverd, we hebben er ook de engineering voor gedaan. We zijn fier op ons nieuw bedrijfsgebouw, dat best wel een complex gebeuren was qua prefab. Het is het levend bewijs dat we alle kennis in huis hebben.”

Als de woningnood het hoogst is, zijn ‘Bloqz’ nabij

Johan Oltvoort: “In 2017 kwam ik terug van een event waar het ging over capaciteit in de bouw. Enkele markante cijfers bleven hangen in mijn hoofd. Aan de ene kant de overheid met in haar bouwagenda de vraag naar 100.000 woningen; aan de andere kant de bouwnijverheid met een aanbod van 65.000 woningen. Dat gat van 35.000 woningen, het kan toch niet dat wij daar met al onze ervaring in prefabbeton niets aan kunnen bijdragen, dacht ik onder het rijden. Dat heeft ertoe geleid dat wij een concept ontwikkelden dat uitgaat van efficiëntie en niet vanuit de esthetica. Dus vanuit het comfort, liever dan vanuit hoe het eruitziet, hebben we een type woning ontworpen, dat in recordtijd in elkaar wordt gezet, volledig prefab is en waarin we ook werken met verdiepingsvloeren en dakvloeren die met een warmtepomp gekoeld en verwarmd worden. Droge verbindingen, circulair, energiezuinig, het zit er allemaal in. We noemen deze woningen: Bloqz”

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!