BRUCITY
Megawerf in het hart van de stad
Parking 58, ooit opgetrokken om de automobilist die naar Expo 58 trok parkeerplaats te bieden in het midden van de stad, bestaat niet meer. Waar gisteren de veel besproken parkeerbuilding stond met het beroemde uitzicht over Brussel, bouwt CIT Blaton en Interbuild vandaag het nieuwe administratieve centrum van Brussel. Brucity wordt de gonzende korf van waaruit 1700 ambtenaren, die nu nog op de Anspachlaan huizen, de Brusselaar vanaf 2022 zullen bedienen. De plannen zien er spectaculair uit en CRH mag een belangrijke bijdrage leveren. David Laterre, projectmanager, leidt ons rond.
Hoe spectaculair wordt dit gebouw?
David Laterre: De gevel bestaat bijna volledig uit glaspartijen, alle ramen hebben driedubbele beglazing. Het uitzicht, zowel naar buiten als naar binnen oogt ruimtelijk, ook al zitten we tussen alle andere gebouwen in het midden van de stad. Het natuurlijke daglicht kan overvloedig naar binnen.
Gaan wij ook naar binnen?
David Laterre: We komen op het gelijkvloers in de grote ontvangsthal met veertig loketten. Je kunt hier ook doorsteken, zoals vroeger via de Korte Hallenstraat. In het midden van de grote hal staat een glazen cilinder met twee liften die ons naar de acht verdiepingen brengen. Je vindt daar publieke ontvangstruimten, kantoren, vergaderzalen en dergelijke meer.
Op de hoogste verdieping tref je de raadzaal, een restaurant en een fitnesszaal. Maar we kunnen ook naar het dak om daar een panoramische wandeling te maken over een volledig houten vloer. We genieten er van een van de mooiste uitzichten over de stad.
Zoals vroeger vanop het dak van Parking 58.
David Laterre: Juist, maar dan honderd keer mooier en met het grote verschil dat nu alle parkeerplaatsen, 450 voor het publiek en 109 voor de stad, op de vier niveaus onder de grond zitten.
Een modern gebouw als dit moet wel een passiefgebouw zijn.
David Laterre: Zeker. De constructie beoogt een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk en minimale exploitatiekosten. Volgens de
BREEAM-kantoorcertificering moet ons gebouw het label Very Good krijgen. De architectuur wil stadsambtenaren en bezoekers in alle opzichten een zo aangenaam mogelijke beleving geven.
In de loop van 2022 nemen de ambtenaren hun intrek en zwaaien de deuren open. Het zal vooruit moeten gaan.
David Laterre: Tja, logistiek is dit een hele uitdaging.
60.000 vierkante meter midden in de stad met vrij smalle straten die moeilijk bereikbaar zijn…
David Laterre: In een zeer levendige buurt, vergeet dat ook niet. Op de kerstmarkt liepen hier 2,5 miljoen bezoekers rond. Dat was nogal een avontuur, want gelijktijdig moesten we per dag 1.000 kubieke meter betonwerk realiseren. Gelukkig hebben we een uitstekende verstandhouding met de politie en de Stad Brussel. Het zal wel wat helpen, zeker, dat de eindgebruiker de Stad zelf is?
Alles gebeurt ‘just in time’?
David Laterre: Ja en tot nu toe ging dat prima. Weet wel, hoe verder we vorderen, hoe meer druk op de ketel. Wat dat betreft rekenen wij ook op Prefaco en ECHO. De opvolging, het correct naleven van de levertijden en schema’s… dat is de grote uitdaging!
Maar we zijn er gerust in dat het vlot zal verlopen.
8 tot 10 vrachtwagens per dag.
David Laterre: Ik weet het en ik heb er het volste vertrouwen in. Daarom ook kozen we voor Prefaco en ECHO. We hebben met hen al heel wat werven gedaan. We kennen en waarderen de zeer professionele aanpak van de bedrijven in de CRH-groep. Daarom dus.
Archeologische vondsten op de site… geluk bij een ongeluk?
Toen Franki grondwerken uitvoerde op de site onder de oude Parking 58 stootten de arbeiders op restanten van de oude kades van de Zenne, uit de vijftiende en zestiende eeuw. Door het opgraven van de archeologische vondsten liepen de werken zes maanden vertraging op. Voor CIT Blaton en Interbuild kwam dat neer op een halfjaar uitstel, de opleveringstermijn schoof gewoon zes maanden op. Voor de bouwheer en de stad was het een pijnlijk tijdverlies, maar voor de aannemer kwam dat neer op een halfjaar extra – en zeer nuttige – voorbereidingstijd.
David Laterre, Projectmanager
Als projectmanager voor CIT Blaton waakt David Laterre over het goede verloop van de gigantische werf Brucity. Hij onderhoudt het contact met opdrachtgever AG Real Estate dat voor dit project het consortium Centre 58 oprichtte. Bijna alles wat de contacten met de onderaannemers en de praktische uitvoering van de werken betreft, komt bij hem terecht. Hij werkt nu 10 jaar bij CIT Blaton en doorzwom in die tijd als ingenieur zowat alle watertjes. In dit artikel gidst hij ons doorheen de plannen van het gloednieuwe administratieve centrum van Brussel. En passant vertelt hij ons ook waarom hij met Prefaco en ECHO in zee is gegaan.
Technische fiche
Architect: THV BAAA Bruno Albert Architecte & Associés cv – B2Ai bvba
Aannemer: THV CIT Blaton nv – BAM Interbuild bv
Bouwheer: Centre 58 nv (by AG Real Estate)
Studiebureau Technieken et stabiliteit: VK Group bvba
Prefaco leverde voor dit project:
- 1 050 m² breedplaten (predallen)
- 11 200 m² dubbele wanden (premuren)
- 1 620 m³ BA balken
- 126 rechte trappen
- 10 draaitrappen
ECHO leverde voor dit project:
- 33 500 m² voorgespannen welfsels
Volgens de BREEAM kantoorcertificering moet ons gebouw het label Very Good krijgen.