Betonkernactivering met ClimaDeck

Innovatief bedrijvencentrum nam de proef op de som

Bedrijven- en conferentiecentrum De Basis op het provinciaal domein Kamp C in Westerlo is het eerste duurzame conferentie- en bedrijvencentrum  in Vlaanderen. Het biedt kantoorruimte aan ondernemers en organisaties uit de sector duurzaam bouwen. In 2009 paste men bij wijze van  proefproject betonkernactivering toe. Twaalf jaar zijn de bewijzen daar: betonkernactivering loont op alle vlakken. Angela Hardt, coördinator van het bedrijvencentrum, licht toe.

Angela Hardt: “Als incubator richten we ons tot bedrijven die zich willen lanceren in nieuwe technieken of zich daarnaar heroriënteren. Ik denk dan specifiek aan ondernemers die het circulaire gedachtengoed hoog in het vaandel dragen en streven naar innovatie in functie van het klimaat, bv. de reductie van CO2-uitstoot en impact op de omgeving. We faciliteren zo goed mogelijk hun toegang tot de markt. Door de concentratie van knowhow geven we ze een duwtje in de rug om hun doelstellingen te realiseren en stimuleren we kruisbestuiving.”

Hoe ‘groen’ zijn de gebouwen van het centrum zelf?
A.H.: “Onze gebouwen weerspiegelen de filosofie van duurzaam bouwen en duurzame energie. Zo beantwoordt het gebouw aan de K30-norm.
Duurzaamheid, esthetiek en werkcomfort gaan hand in hand. Ons bedrijvencentrum zit op dezelfde golflengte als onze diverse huurders die ook voorlopers zijn op dat gebied.”

Innovatief onderdak voor innovatieve ondernemers.
A.H.: “We hebben hier heel wat verschillende gebouwen op Kamp C en we hebben daarbij telkens een keuze gemaakt om verschillende
oplossingen uit te proberen. Privéondernemingen nemen niet graag zulke risico’s. Als overheid kunnen we helpen onderzoeken wat veilig is, wat toekomst biedt. Ja, we zijn echt wel een domein van voortschrijdend inzicht.”

Jullie grepen de kans om betonkernactivering op de proef te stellen. Wat zijn vandaag jullie bevindingen?
A.H.: “Betonkernactivering is een heel interessante piste gebleken die wij in 2009 samen met een ingenieursbureau en Stramien hebben ontdekt. De inertie en de geleiding van beton biedt heel wat voordelen. Betonkernactivering maakt zowel koeling als verwarming mogelijk in combinatie met een
warmtepomp.

Op dat moment begon de warmtepomptechniek op te komen. In dat kader vonden wij het belangrijk om deze techniek hier uit te testen in de welfsels en zo te kijken hoe dat in de praktijk voelt. Het bedrijvencentrum is ideaal om dat te doen. Dankzij de stralingswarmte kan de thermostaat op 19°C in plaats van 21°C en de aangename warmte zorgt voor een hoger comfort. De huurders ervaren aan den lijve hoe het voelt.”

Hoe luidt het verdict?
A.H.: “Onze huurders zijn zeer tevreden over het project met betonkernactivering. Persoonlijk kan ik zeggen dat ik het ervaar als zeer aangenaam, je houdt een koel hoofd en toch warme voeten.”

“Onze gebouwen weerspiegelen de filosofie van duurzaam bouwen en duurzame energie.”

Angela Hardt

Coördinator, Bedrijven- en conferentiecentrum De Basis

Herbestemmen, vernieuwen, duurzamer maken … ClimaDeck innoveert mee

Door het verdwijnen van de militaire kampen gingen in de Kempen 15 000 banen verloren. De overheid koos ervoor om de site van zo’n voormalig militair kamp te herbestemmen. Enerzijds om werk te creëren; anderzijds om het gedachtengoed rond duurzaam bouwen en wonen te stimuleren en  de markt daarin te activeren.

Het bedrijvencentrum trekt innovatieve ondernemers aan en is ook zelf voorloper in duurzaam bouwen en wonen door nieuwe, duurzame en circulaire systemen toe te passen. Vandaag bewijst ClimaDeck in dit levend laboratorium 12 jaar na de start nog altijd zijn troeven.

Huurders getuigen:

“We zijn blij dat we dit kantoor met ClimaDeck hebben gekozen”

Streng-th is een bouwkundig studiebureau van twee vennoten. Ze zijn gespecialiseerd in stabiliteitsstudies van voornamelijk industriële projecten. In 2014 kozen ze voor hun kantoor een gebouw op Kamp C waarin betonkernactivering is toegepast. Ze vergelijken hun ervaring met een deel van het gebouw waarin betonkernactivering niet werd gebruikt. Het verschil? Stefan Belmans getuigt.

“Zelfs op heel warme dagen blijft het goed vertoeven in ons kantoor.”

Stefan Belmans

Vennoot, Studiebureau Streng-th

Stefan Belmans: “Wij huren sinds 2014 onze kantoorruimte in dit gebouw. De site had onze aandacht door haar groene en rustige omgeving, mooi
tussen onze beide woonplaatsen in. Om een kantoor uit te kiezen bezochten we zowel de voor- als de achterkant van het gebouw. Omdat het comfort in het achterste deel opvallend aangenamer aanvoelde dan in de voorkant, hebben we een groter kantoor genomen dan gepland. Dit bleek dus het deel te zijn waar betonkernactivering werd toegepast. Op dat moment wisten we nog niet dat het comfort op lange termijn zo zou blijven, maar het viel ons wel direct op.”

Een aangenaam binnenklimaat jaar in, jaar uit.
S.B.: “Geen te droge lucht, niet te koud, niet te warm en dus perfect om dagelijks in T-shirt te kunnen werken, of het nu winter of zomer is. Doorheen de jaren is bewezen dat het ClimaDeck systeem echt heel goed werkt. Je voelt het gewoon. Zelfs op heel warme dagen blijft het goed vertoeven in ons kantoor. We merken het enorme contrast vooral als we van het ene gebouw naar het andere gaan via de verbindingshal waar geen betonkernactivering is. Je voelt onmiddellijk de hogere warmtedoorslag. Wij zijn blij dat we dit kantoor hebben gekozen waar ClimaDeck betonkernactivering via voorgespannen welfsels is toegepast. Het is hier het hele jaar door zeer aangenaam werken, dat voelen we elke dag.”

ClimaDeck is nu zinvoller dan ooit

Raf Poppe is het ClimaDeck-aanspreekpunt voor al je vragen of projecten.

Raf Poppe: “Activering van de betonkern betekent dat je gebruik maakt van het warmteopslagvermogen van beton. Met ClimaDeck plaatsen we voorgespannen ECHOvloerelementen die we in de fabriek hebben voorzien van hoogwaardige Uponor PE-Xa leidingen. We leggen vloer-,  verwarmings- en koelleidingen in één beweging.”

ClimaDeck claimt maximaal comfort met minimale energie
R.P.: “Dat klopt. Beton heeft een grote thermische traagheid. De zelfregulerende eigenschap handhaaft milde temperaturen, zonder het ongemak van  traditionele airconditioningsystemen. ClimaDeck is zeer energiezuinig en draagt ook bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het systeem  leent zich uitstekend voor combinaties met zonne-energie, warmtepompen, aardwarmte en andere alternatieve energiebronnen.”

Te mooi om waar te zijn?
R.P.: “Ik werk al lang voor ClimaDeck. Alle projecten waar ClimaDeck is toegepast bewijzen al jaren hun nut. Niet alleen in comfort, maar ook in  materiaal- en energie-efficiënte. Nu, met de klimaatuitdaging voor onze neus, is dit systeem zinvoller dan ooit.”

Betonkernactivering werkt.

Dag in dag uit, in alle seizoen, jaar in jaar uit geeft ClimaDeck betonkernactivering een aangenaam binnenklimaat. Het doet dat bovendien op een zeer duurzame en energiezuinige wijze. In 2009 stelde het innovatieve bedrijvencentrum ‘de Basis’, het systeem ClimaDeck betonkernactivering op de proef door er een deel van een gebouw mee uit te rusten. Resultaat: het verschil is onmiddellijk voelbaar, beter voor de huurders, beter voor het budget. Vandaag, ruim tien jaar later, getuigen huurders: “Het is hier het hele jaar door zeer aangenaam en geconcentreerd werken, dat voelen wij elke dag.”

” Het systeem leent zich uitstekend voor combinaties met zonne-energie, warmtepompen, aardwarmte en andere alternatieve energiebronnen.”

Raf Poppe

Productcoördinator Climadeck, ECHO