ClimaDeck

De coolste welfsels heten ClimaDeck

Beton kan door zijn hoog soortelijk gewicht thermisch actief worden gemaakt. Dit noemt men betonkernactivering. Het ClimaDeck systeem maakt hiervan gebruik en is daarmee een duurzaam bouwsysteem dat energie besparing koppelt aan comfort.

ClimaDeck is een totale vloeroplossing waarmee in één beweging zowel de vloer als de leidingen voor verwarming en koeling geplaatst worden. ClimaDeck bestaat uit voorgespannen vloerelementen van ECHO waarin de hoogwaardige Uponor PE-Xa-buizen fabrieksmatig geïntegreerd worden.

Een praktisch systeem

Vloer en leidingen als één geheel
De vloeren en leidingen worden gelijktijdig als één geheel op de werf geleverd. Net als bij gewone vloerelementen gebeurt de plaatsing met een bouwkraan en wordt de rug van de bouwvakkers niet belast. De aansluiting van de registers op het koel- en verwarmingscircuit kunnen door de  HVACinstallateur desgewenst na de ruwbouwwerken uitgevoerd worden. Hierdoor kan de coördinatie tussen het ontwerpteam, de ruwbouwaannemer en de HVAC-installateur tot een minimum beperkt worden en de bouwtermijn danig ingekort worden.

Climadeck

Een behaaglijk systeem

Beton als klimaatregulator
Beton is door zijn hoog gewicht een uiterst inert materiaal. Deze inertie is een niet te onderschatten voordeel. Zo wordt de totale massa van de vloer gebruikt om thermische energie op te slaan. Hierdoor ontstaat een spreiding over 24 uur en worden pieken in warmte- en koudebehoefte gedempt. De ruimte wordt verwarmd net zolang de ruimtetemperatuur koeler is dan die van de ClimaDeck elementen. Zodra de ruimte warmer wordt dan de betonmassa geeft ClimaDeck automatisch zijn koelte af aan zijn omgeving. Zo treedt het zelfregelend vermogen van het beton op en zorgt het voor een behaaglijke temperatuur zonder de ongemakken van traditionele koelsystemen.

Een energiezuinig systeem

Koelen op hoge, verwarmen op lage temperaturen
De volledige vloer- of plafondoppervlakte wordt aangewend om als koel- of verwarmingsmedium te fungeren. Dit maakt het, samen met het accumulerend vermogen van beton, mogelijk om te koelen met relatief hoge temperaturen en te verwarmen met relatief lage temperaturen. Precies daarin schuilt de energiezuinigheid van het systeem. Bijkomend voordeel is de 24-uurs werking. Hierdoor kunnen koel- en verwarmingsinstallaties kleiner gedimensioneerd worden.

Een economisch systeem

Sparen op tijd en energie
Dankzij ClimaDeck ben je zeker van lage energiekosten. Ook het feit dat ventilatievoorzieningen veel kleiner gedimensioneerd mogen worden en dat  er aan de ingewerkte buizen geen onderhoudskosten aan het systeem verbonden zijn, maken van ClimaDeck een bijzonder economisch systeem.

Doordat de leidingen vooraf geïntegreerd worden in de vloerelementen, kunnen veel arbeidsuren uitgespaard worden en kan een enorme tijdwinst geboekt worden. Het gebouw zal dus sneller bedrijfsklaar zijn waardoor de investering van de opdrachtgever sneller zal renderen.

Vergeet ook niet dat een comfortabel binnenklimaat leidt tot een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim, wat voor de opdrachtgever een extra economisch voordeel betekent.

Een onzichtbaar systeem

Je ziet niet wat je voelt
Met ClimaDeck koel en verwarm je met dezelfde leidingregisters die geheel onzichtbaar geïntegreerd zijn in de vloer van het gebouw. Radiatoren en hangende systeemplafonds zijn dus overbodig, wat dan weer resulteert in een efficiënte verdiepingshoogte en in een grotere vrijheid bij de inrichting van de ruimtes.

Het thermisch activeren van de vloerelementen kan in goed ontworpen gebouwen zo goed als volledig in de gehele koel- en verwarmingsbehoefte  voorzien. Indien gewenst kan een klein gedimensioneerd klassiek systeem voor verwarming of koeling als bijkomende ondersteuning een uitkomst bieden.

Een comfortabel en gezond systeem

Geen geluidshinder en luchtverplaatsingen
Kiezen voor ClimaDeck is kiezen voor een comfortabel binnenklimaat. Warmtepieken en koudedalen worden afgevlakt waardoor je een aangename en gelijkmatige temperatuur krijgt. ClimaDeck werkt immers volgens het principe van stralingswarmte en –koeling, wat nog steeds bekend staat als de meest comfortabele methode om een ruimte op de juiste temperatuur te brengen.

Ventilatie kan hierdoor tot een minimum herleid worden. Je hoeft ook niet te vrezen voor geluidshinder of zware lucht- en stofverplaatsingen. Verspreiding van allergenen en bacteriën en het vervelende sick-building-syndroom worden hiermee in de kiem gesmoord.

Een continu systeem

Optimaal gebruik maken van thermische inertie
Zware materialen zoals beton accumuleren veel thermische energie. Dit is een traag fenomeen wat net een belangrijk voordeel is voor ClimaDeck. Door de inertie kunnen we handig gebruik maken van een tijdsverschuiving voor het verwarmen of koelen. ClimaDeck vloeren kunnen tijdens de goedkopere daltarieven ’s nachts, of zelfs overdag via “slimme netten”, geladen worden om uren erna zonder extra kost, zijn energie uit te wisselen met zijn omgeving.

Zoals men voor de verwarming zo veel mogelijk gebruik wil maken van de gratis zonnewarmte, zo komt het er voor de koeling op aan om optimaal gebruik te maken van de koelte van de nachturen en gratis energie die ter beschikking is in de ondergrond. De energie-efficiëntie in combinatie met ClimaDeck ligt bijzonder hoog. Er kan er immers “vrij hoge temperatuur koeling” toegepast worden. Omgekeerd zijn ook de rendementen voor verwarming zeer hoog door de 24-uurs werking en de mogelijkheid om met “vrij lage temperatuur verwarming” te werken.

Een milieu-vriendelijk systeem

Minimale impact op het milieu
ClimaDeck is niet alleen een heel energiezuinig systeem, maar is bovendien bijzonder milieuvriendelijk en levert een niet te onderschatten bijdrage in het terugdringen van de CO²-uitstoot. Het systeem leent zich ook bijzonder goed om gecombineerd te worden met zonne-energie, warmtepompen, geothermie en andere alternatieve energiebronnen.

ClimaDeck is een ver doorgedreven prefab oplossing voor betonkernactivering. Naast de grote voordelen als ruimteklimaatregulator worden de eigenschappen van hoog performante voorgespannen holle vloerelementen optimaal benut.

Voor de ClimaDeck elementen wordt, net als voor de andere ECHO elementen, alles in het werk gesteld om de hoeveelheid grondstoffen in functie van de nodige sterkte en de vraag om koeling of verwarming minimaal te beperken. Dankzij vooruitstrevende en energiezuinige productiemethodes wordt de impact op het milieu maximaal beperkt.

Kenmerken van Uponor PE-Xa Comfort pipe PLUS:

 • geproduceerd volgens UAX™ technologie
 • hoge vernettingsgraad
 • hoge flexibiliteit en rekbaarheid
 • diffusiedichtheid volgens DIN 4726 ruimschoots overtroffen

Totaalsysteem van leidingen en netten

 • specifiek ontwikkelde netten waarop de buizen gefixeerd worden waardoor de buizen steeds recht op de juiste lijn liggen

Uponor

Zoals voor al zijn vloeroplossingen opteert ECHO ook in het geval van ClimaDeck voor een totaalsysteem waarbij alle componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. De ClimaDeck vloerelementen worden thermisch geactiveerd met behulp van Uponor buizen. Uponor heeft een niet te evenaren reputatie uitgebouwd als fabrikant van vloerverwarmingsbuizen. In Uponor heeft ECHO een  betrouwbare partner gevonden die Europees marktleider is in zijn branche.

Maak een afspraak met onze ClimaDeck specialist

 

Bent u geïnteresseerd en wilt u weten of het ClimaDeck systeem in uw project past?
Maak een afspraak met onze ClimaDeck specialist door hiernaast het formulier in te vullen.

Hij helpt u graag verder.

ECHO – Houthalen
Donderslagweg 25
B-3530 Houthalen
T +32 89 84 03 11

Stel uw vraag

  Uw naam*

  Uw E-mail*

  Uw Telefoonnummer/GSM*

  Ik ben

  Onderwerp

  Bericht